Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Pannonhegyi Katalin lakberendező - Széphézak 2010. március

Pannonhegyi Katalin lakberendező - Széphézak 2010. március: - Publikáció 1. Pannonhegyi Katalin munkáit a sokféleség, a változatosság jellemzi. Nem egy adott stílus vagy formavilág tervezője, egyforma lelkesedéssel veti bele magát a feladatokba, számára minden stílus és tér egyaránt izgalmas kaland, amiből igyekszik kihozni a maximumot.

Ez a sokszínűség és nyitottság talán részben szakmai előéletének köszönhető. A lakberendezéshez először az újságíráson keresztül közeledett. Angol-magyar szakos bölcsészként végzett, de már másodéves hallgató korában publikálni kezdett. Szakújságírói pályafutása tehát tizenhárom évvel ezelőtt kezdődött, azóta számos neves lakberendezési magazin munkatársa volt. A hosszú évek alatt összegyűjtött tapasztalatok, élmények, információk ösztönözték arra, hogy a lakberendezésről ne csak írjon, de maga is részt vegyen benne. Mindig is késztetést érzett a kreativitásra és a szép enteriőrök megalkotására. Szakmai tudását, szépérzékét és a háromgyerekes anyukaként szerzett gyakorlatiasságát ötvözve mindezt a lakberendezés gyakorlatában is szerette volna kamatoztatni. Immár több mint kilenc éve folyamatosan dolgozik a pályán. Sokféle megbízás, különféle kihívások tették próbára tudását. Családi házak, kislakások, nyaralók, irodaházak, irodák, éttermek, klubok belső terei viselik magukon kézjegyét. Hitvallása szerint a lakberendezés az önző önkifejezés színtere, sokkal inkább az alkalmazott művészeté. A jó tervezőnek alá kell vetnie egyéniségét, szakmai tudását a megrendelők személyiségének, magának a térnek, az épület szellemének és persze a funkciónak. Ha a végeredmény egy jól használható, harmonikus és szerethető tér, és közben a lakberendező „keze nyoma” is felismerhető benne, akkor jól végezte a dolgát. Bármilyen sokszínű is munkáinak összessége, amelyet referenciaként felmutathat, mégis mindegyiken felismerhető mindegyiken a közös alkotó személyisége. Pannonhegyi Katalin nem kirakatlakásokat tervez, hanem olyan igazi otthonokat, amelyek hús-vér emberek számára készülnek. Jól felismerhető stílusú terek ezek, mégsem rendel mindent alá nekik. Követi a divatot, ám az aktuális trendek másolása helyett fontosabb számára, hogy az enteriőr ne legyen unalmas, személytelen.

Az egységes szín és formavilág felismerhető az összes helyiségen, legyen szó minimálról, modern, rusztikus stílusról vagy klasszikus terekről, ám a lakás mégis elsősorban a benne lakóról árulkodik. Biztosan megjelenik bennük egy kis egyediség: különleges tapéták, díszburkolatok vagy falfestési trükkök. E dekorációs eszközöket legtöbbször az egybenyitott tereken belül a különböző funkciók vizuális kiemelésére, egyes falszakaszok hangsúlyozására használja. Kedvenc alapanyaga, térformáló eszköze a gipszkarton. A legtöbb általa tervezett lakásban fel is bukkan valamilyen formában. Díszítésként, tárolóhelyek diszkrét kialakítására és a tér esetleges szépséghibáinak (túl alacsony vagy nagy belmagasság, rossz arányok, a természetes fény hiánya stb.) javítására egyaránt remekül beválik. Megvilágított falfülkék, falba süllyesztett polcok, vitrinek, tárolóelemek, rafinált álmennyezeti megoldások, térelválasztók, többfunkciós bútorok, polcrendszerek, világító párkányok készülhetnek ebből a sokoldalú alapanyagból. A gipszkarton burkolatok a tér elemeivé válva nem zsúfolják össze a teret. Bár elvesznek belőle, mégis nagyobbnak láttatják azt.

Sokkal izgalmasabbá, egyedibbé tehető velük az enteriőr, és lehetőséget nyújtanak a színek játékára, a díszítésre is. Nem beszélve arról, hogy a helyi és általános világítás kérdését is megoldhatjuk a gipszkarton elemekbe rejtett szpotok, ledek, fénycsövek vagy csővilágítás segítségével. A lámpák fontos látványelemei a térnek. Egy helyiségen belül lehetőleg egy családból való világítótesteket alkalmaz. Nem véletlenül ragaszkodik például az étkezőasztal fölé lógatott függesztékhez, mely nem csupán kijelöli az asztal pontos helyét és megvilágítja az ételeket, de meghitt fénykört von az ott ülők köré. Ugyanígy a fotel melletti állólámpa nem csak olvasásra szolgál, de hangulatfényként is fontos szerepet tölt be. Álmennyezeteinek futófénnyel körberajzolt formáival általában tükörhatást mutat a berendezés: az étkezőasztal alakja, egy szőnyeg vagy a padlón burkolat- vagy színváltással megjelenített határvonal. Mindez a térformálásban is hatékony eszköz.

Akármilyen stílusban is tervez, a meghittség, az otthonosság és a harmónia mindig is elsődleges szempont számára. Ebben a természetes anyagok, és a meleg színárnyalatok alkalmazása segíti, amelyek jellemzőek munkáira. Fontosak számára a textilek is, nem csupán az árnyékolás szempontjából, de a dekorálás és a hangulatteremtés miatt is. Nem a színpadias drapériák világa vonzza. Szép esésű kelmék, modern római rolók, feszített vagy lapfüggönyök nélkül meztelennek érzi a teret. Mindez igaz a szőnyegekre, a díszpárnákra és az egyéb kiegészítő tárgyakra is, amelyeket ha nem kellő szakértelemmel és stílushoz illően válogatják össze, könnyen tönkretehetik a gondosan megtervezett összképet. Egy-egy otthon megteremtése mindig közös, összehangolt munkát jelent a tulajdonosokkal. A lakberendező hivatása leginkább egy szülésznő feladatához hasonlít. Hiszen a lakberendező segít ugyan a terek újragondolásában, a funkcionális átalakításban, a legideálisabb berendezés létrehozásában, a színek, a megrendelő egyéniségéhez leginkább illő stílusvilág megtalálásában, a bútorok, gipszkarton látványelemek megtervezésében, az anyagok kiválasztásában, beszerzésében és a kivitelezés figyelemmel kísérésében is, magát a „szülést”, a döntéseket azonban a lakás leendő lakóinak kell meghozniuk. Mi az, amit a lakberendező tenni tud? Az építkezés folyamán a sok-sok megszerzett tapasztalatát felhasználva jó tanácsokkal látja el őket, kivitelezőket ajánl, problémákat old, megkönnyítve ezzel a vajúdás időszakát. Egy különbség mégis csak van. Míg egy bába csak a szülés folyamatát teheti zökkenőmentessé, kellemes élménnyé, addig a lakberendező a „gyerek” szépségéért is felelősséget tud vállalni… lakberendezes-pannonhegyi-katalin-lakberendezo.php

 

Pannonhegyi Katalin lakberendező - Széphézak 2010. március: - Publikáció 2. Pannonhegyi Katalin lakberendező - Széphézak 2010. március: - Publikáció 3.

Pannonhegyi Katalin lakberendező - Széphézak 2010. március: - Publikáció 4. Pannonhegyi Katalin lakberendező - Széphézak 2010. március: - Publikáció 5.

Pannonhegyi Katalin lakberendező - Széphézak 2010. március: - Publikáció 6.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314