Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január

Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 1. Amikor a házaspár jó néhány évvel ezelőtt megvásárolta a diósdi lakóparkban lévő családi házat, még tökéletesen megfelelőnek tűnt mind méretét, mind beosztását illetően. Időközben azonban kislányuk született, sőt tervbe került a következő baba is, az tehát már biztosan látszott, hogy a két kis hálószoba nem lesz elegendő. Ugyanakkor a nappalival egy térben kialakított konyha-megoldás sem vált be igazán számukra, a beépített erkélyből készült étkező szűkös és kényelmetlen volt, és már a sárgára festett falak, mediterrános burkolatok sem feleltek meg az ízlésüknek. Valami komolyabb változásra volt szükség, amelyhez szakértő segítség kellett. Amikor felkértek a tervezésre, otthonuk teljes újragondolására, egyetlen megkötésük csupán néhány bútordarab megtartása volt, a nem olyan régen vásárolt tört fehér bőr sarokkanapét ugyanis nem szerették volna kidobni, ahogy ragaszkodtak a hatszemélyes, világos cseresznye árnyalatú étkezőgarnitúrához is. Ez utóbbi aztán meghatározta az újonnan készülő egyedi bútorok tónusát is.

Az elsődleges feladat azonban a terek újraértelmezése volt. Mivel hozzáépítésről szó sem lehetett, a hatalmas, kétbeállós garázst alakítottuk át lakótérré, azaz egy szülői hálót, gardróbot és egy második fürdőszobát hoztunk létre belőle. Az egykori boltívvel leválasztott étkezőt teljesen összenyitottuk a nappalival, ám mivel főfalakat kellett bontani, vasbeton áthidalók, illetve oszlopok keletkeztek, amelyeket mindenképpen láthatatlanná kellett tennünk. Ehhez a gipszkartont használtam, a hangulatfényekkel gazdagított bonyolult álmennyezeti léptetésekben így eltűnt a vasgerenda, ráadásul kellemes ritmust adtunk velük a térnek, kijelölve a nappali funkcionális egységeit. Ezért került a kanapé mögötti fal elé is egy alig 10-15 cm mély előtétfal három hosszanti falfülkével, amely nem csak mutatós, de eltakarja támpillért is. Kezdeni kellett még valamit a térben álló oszloppal is. Ha már kiradírozni nem lehetett, inkább ráerősítettem, hogy ne véletlenszerűen törje meg a látványt, azaz hangsúlyosan további oszlopokat állítva vele egy sorban térelválasztó funkciót kapott. A két pillér közé feszített parapetfal a nappali felől a tévének ad hátteret, elölről pedig az étkező támaszkodik neki.

Az alacsony parapet magasságú ablaksor alá ( ez volt a régi erkély) ugyancsak gipszkarton korpuszú, fával fedett könyvespolc-párkány került, amely nem csak a családi könyvtárnak, de a kisebb cserepes növényeknek is ideális helyet biztosít. Kikerült a konyha – a tulajdonosok kívánságának megfelelően – a nappaliból, ám nem zártuk le mégsem teljesen, hiszen nyitott az előszoba felől, illetve az étkezővel szomszédos válaszfalat is áttörtük egy jókora átadóablakkal. Így a háziasszony főzés közben nem érzi kirekesztve magát a családi életből, mégsem látszik odabentről a konyhai csendélet… A házaspár régi álma volt egy kandalló, amelyhez először a kéményt kellett kiépíteni, ami födémáttöréssel, tetőbontással járt, ám megérte, hiszen a nappali főfalán, a gipszkartonba süllyesztett szekrények, szpotokkal megvilágított falfülkék között a lakás központi elemévé vált. Egyszerű, modern formájával, szép mészkő keretével jól illeszkedik a tér stílus és színvilágához.

Természetesen kicseréltünk minden régi burkolatot, sokkal modernebb, elegánsabb felületeket teremtve: az előszoba-konyha-étkező textilnyomatos, halvány tejeskávészínű kerámiát kapott, míg a társalgót jóval melegebb, meghittebb hatású jatoba parkettával emeltük ki. Calvados színű frontokkal rendeltük az egyedi tervezésű konyhabútort, a szekrényelemek árnyalata visszaköszön a fali csempét díszítő négyzetbetéteken is. Nem spóroltunk a gipszkartonnal a szülői hálószobában sem, ahol egy dolgozósarkot is ki kellett alakítani. Hogy helyet nyerjünk az íróasztal számára, egy beugrót képeztünk a fürdőszobával közös falon, amely a még így is jókora méretű épített zuhanykabinból csíp le egy keveset. Hogy az ablaktalan fürdőbe természetes fény is jusson arról az üvegtégla betétek gondoskodnak. Bár az ágy fölötti polcrendszer javarészt dekorációs céllal készült, fontos szerepet kapott a zavaró fűtéscsövek eltakarásában is. Saját tervezésű a háló komplett berendezése, a magas, „szárnyas”, azaz az éjjeliszekrényekkel egybeépült háttámlába vágott négyzetek összecsengnek az egész lakáson végigvonuló motívumvilággal, hiszen a négyzetforma megjelenik a falfülkékben, az ajtó üvegbetétjeiben csakúgy, mint a konyha, illetve fürdőszoba burkolatának dekor-mintázatában. Következetesen igyekeztünk hasonló színvilágot végigkövetni a lakás minden pontján, ezért is esett a választás erre a cseresznye és juharfa-hatású, különleges csempeburkolatra, amely a szülői fürdőt teszi szobaszerűen meghitté és elegánssá. A viszonylag kis alapterületű helyiségben szerettünk volna kényelmes zuhanyfülkét és kétszemélyes mosdót elhelyezni, amelyre egy merőleges ytongfal megépítése kínált megoldást. Ez adja a zuhanykabin oldalát, s egyben a mosdószekrény tükrös hátfalát is. Kicsit megmozgattuk a síkot a zuhanyfülkében is, és nem csak a színek, dekorok, illetve matt króm csíkok játékával, hanem néhány praktikus falfülkével, amelyek nem csak díszítő elemei a térnek, de polcként is remekül hasznosíthatóak.

Készen voltak hát az alapok, most már csak a lakás neutrális – bézses, vörösesbarna – alapszínei mellé kellett valami hangsúlyos és hangulat-meghatározó árnyalatot találni, amellyel feldobhatjuk a látványt. A tulajdonosok eleinte narancsban gondolkodtak, ám erről inkább lebeszéltem őket - a cseresznyével túlságosan egybeolvadt volna – helyettem inkább a kiwi-zöldet javasoltam. Eleinte csodálkozva fogadták az ötletet, ám már az első ecsetvonások meggyőzték őket: hiszen a meleg zöld árnyalat csodásan ragyogott a narancsos-vöröses faárnyalat mellett, tökéletesen kihangsúlyozva, erősítve egymást.

Zöld lett tehát az előszoba szemközti, cipős szekrény mögötti fala – rögtön meghatározva a belépő számára a lakásba odabent rá váró atmoszférát és ilyen árnyalatúra festettük a térelválasztó parapetet, illetve a háló ágy mögötti falát is. Az előtérben kezdődő, a nappali teljes hosszán végignyúló, kandallót is magába foglaló gipszkarton polcrendszer falfülkéinek belsejét is zölddel emeltük ki. A beleapplikált szekrények tagolása, kialakítása a tér funkcionális változásait követi. Azaz az előtérhez tartozó, konyhával szemközti szakaszra négy tároló elem került a kisebb ruha neműk – kesztyűk, sapkák, sálak – elhelyezésére, az étkező felségterületét az üveges vitrin jelzi, míg a gyerekszobák felé vezető ajtót két oldalról egy-egy falfülke-sor keretezi. A kandalló jobb oldalára – amely már a társalgó részhez tartozik – két egyforma könyves szekrényt süllyesztettünk. Magától értetődően a kiegészítők összeválogatásakor is igyekeztünk ragaszkodni a kialakult színvilághoz, így a zöld, ezüst, krémszínű darabokat, üvegtárgyakat részesítettük előnyben. A végeredmény pedig –hála a tulajdonosok nyitottságának és a gyorsan megtalált összhangnak - egy kompromisszumok nélküli, egységes hangulatú, modern, tágas, nyugodt harmóniát sugárzó otthon lett, mindannyiunk teljes megelégedésére.

lakberendezes-stilusvaltas-sok-extraval.php

 

Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 2. Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 3.

Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 4. Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 5.

Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 6. Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 7.

Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 8. Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 9.

Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 10. Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 11.

Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 12. Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 13.

Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 14. Stílusváltás sok exrával - Modern Házak lakások 2013. január: - Publikáció 15.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314