Magamról   Szolgáltatások   Referenciák   Publikációk   Kapcsolat    

 

Üde zölddel frissítve - Szépházak 2011. június

Üde zölddel frissítve - Szépházak 2011. június: - Publikáció 1. Egy-egy stílus gyakran vonz egy-egy színpárosítást magához. A minimál, modern enteriőrök zöme ma is a sötétbarna és a tört fehér kontrasztjára épít. Az újonnan épült dunakeszi családi ház tulajdonosai is ezt követve válogatták ki a burkolatokat, s az alapbútorokat. Ám mikor elkészültek, úgy érezték még valami, egy kis élet, egy kis szín hiányzik új otthonukból.

A kétszintes ikerház alaprajzi elrendezése tökéletesen megfelelőnek tűnt, földszintjén a konyhát és étkezőt is magába foglaló, tágas nappalival, kényelmes méretű előterével, kis fürdőszobájával, odafönt pedig a hálókkal és fürdővel. Hiszen így akkor is együtt lehetnek, ha egyikük éppen főz, míg a másik tévét néz vagy éppen a kanapén ülve a laptopján dolgozik. Az előszoba, illetve a konyha padlójára világos, tört fehér gresslapokat választottak, melyek kellemesen elütnek a nappali sötét faparkettájától. Meghatározó volt a berendezkedésnél a konyhabútor is, melybe a háziasszony teljesen beleszeretett már a bemutatóteremben. A világos fényes frontokkal, alumínium fogantyúkkal és lábazattal tervezett összeállítást wenge színű pulttal és ugyancsak sötét, vízszintes csíkozású falburkolattal ütköztették. Kamraszekrénnyel, beépített hűtővel, sütővel, mikróval ellátott blokkon kívül rengeteg tároló hely és munkafelület áll rendelkezésre az U-alakú konyhában, melynek térbe nyúló, reggeliző pultként használatos szára egyben térelválasztó is. Az alumíniumvázas, fa ülőkés könnyed bárszékek szépen kiegészítik a kompozíciót.

Sötétbarna az elegáns, modern, széles karfás kanapék bőrkárpitja is, s hogy klasszikus ellentétpár itt se maradjon el, a hozzá tartozó, dohányzóasztal szerepét is betöltő fémlábas puffot már krémszínben rendelték. Hogy ne torlaszolja el teljesen a teraszra vezető közlekedési útvonalat, és ne lógjon át a bútorok lába a nappali felségterületét jelző faburkolatra, inkább egy szükség esetén dupla méretűre növelhető, alapjáratban azonban kicsi, négyzet alakú, üvegbetétes Calligaris étkezőasztalt választottak. Az egyszerűen elegáns, praktikus darab mellé világos kárpitos ülőkés, fa támlás székeket párosítottak, az étkező helyét a sorba szerelt, három, egzotikus hangulatú lámpa függeszték jelöli ki.

Mikor az alapbútorok már mind a helyükön voltak, a fiatal pár elbizonytalanodott abban, jó döntés volt-e csupa barna-ekrű árnyalatra hangolni az egész lakást. Nem tudtak mit kezdeni a tévé mögötti fallal sem, hiányoztak az előszobabútorok, és még az emelet összes helyisége csupaszon állt, ötletük pedig nem volt. Egy kis frissességre, élénkségre vágytak, és szerettek volna egyedi arculatot adni a lakásnak. Ezért a tervezésre felkért lakberendező kiegészítőszínként egy különleges zöld árnyalatot ajánlott, térformáló eszközként pedig a gipszkartonból épített látványelemeket, bútorokat, amely meghatározóivá váltak végül az egész ház arculatának.

A hangulatfényt adó led-szalaggal kiegészített, szpotokkal megszórt gipszkarton álmennyezeti párkány a konyha határvonalait is kijelöli. Kellett még valami különleges megoldás, ami a tévé mögötti falszakaszt gazdagítaná, ugyanakkor nem szűkíti a teret. Ezért a tervező egy csupán 10 cm mélységű előtétfalat készítetett, három saját világítással rendelkező falfülkével, melyeket valamivel mélyebb fapolcokkal tettek használhatóvá, szobrokkal látványossá. A falra szerelt készülék is külön ablakot kapott futófénnyel keretezve alá pedig egyedi médiatároló került.

A falfülkékbe, a konyha hátfalára kerülő meleg zöld pontos tónusát egy izgalmas tapéta ihlette. Nem csak különleges árnyalata miatt nyerte el a háziak tetszését, de vagány, háromdimenziós hatású felülete miatt is, melynek köszönhetően az embernek az az érzete támad, mintha a kanapé mögötti falszakasz mögött egy különleges világ, egy stilizált dzsungel bújna meg. A tapétához igazodnak a lapfüggönyök is, a csíkos fényáteresztőből a konyhába romai rolókat varrattak.

Rendhagyó bútorok kerültek az előszoba falára, a wenge színű bútorlapból egy-egy cipős fiók-ülőkét tervezett a lakberendező, melyek egy paraván-megoldású, tükrös akasztós elemet fognak közre. Így nem látszanak a kabátok, egész alakos tükör áll rendelkezésre öltözködéskor, ráadásul a végeredmény is szellősebb, mint egy hagyományos előszobafal esetében. Az ülőkék mögötti, akasztókkal felszerelt falakat nem szerették volna sötétbarna fával burkolni, ami nagyon nyomasztóan hatott volna, helyette inkább vastag plexi lapokat javasolt a tervező, melyek a meglévő, különleges bézses falfestést is láttatni engedik.

Annyira nagy siker volt a zöld odalent, hogy úgy döntöttek, az emelet kialakítását mindvégig ennek a tónusnak rendelik alá. Míg a földszinti zuhanyzós kisfürdő még csupa bézs és barna, itt-ott egy kis mozaikkal megspékelve, az emeleti fürdő már vagány zöldben pompázik. Sikerült olyan burkolatcsaládot találni, melynek nem csak szép zöldje, de tört fehérje és sötétbarna változata is van, s üveg dekorjaival igazán dinamikus és modern összhatást sikerült kialakítani. A nem túlságosan nagy alapterületű, aszimmetrikus sarokkáddal ellátott helyiség kényelmét az egyedi gyártású, tükrös mosdószekrény, illetve a falba süllyesztett szennyestartó-pipereszekrény biztosítja.

A hálószobák elhelyezése és mérete megfelelőnek tűnt, igen ám, de egy külön gardróbra mindenképpen szükségük lett volna. Felmerült az igény a terjedelmes könyvgyűjtemény elhelyezésére is, de nem szerették volna a nappalit megterhelni vele, ahol a sok ablak miatt különben sem állt elegendő falfelület rendelkezésre. A házigazda vágya egy dolgozósarok volt, amire odalent már ugyancsak nem jutott hely. Mivel a két hálóból az egyik a leendő gyerekszoba, így az összes kívánság megvalósítására egyedül a szülői hálóban kerülhetett sor. Ismét a gipszkarton lett a megoldás, amellyel leválasztották a szoba hátsó szakaszát külön járható gardróbot létrehozva. Maga a zöldre festett válaszfal hátulról polcokat süllyeszt magába, elölről pedig –mintegy gigantikus fejvégként – hangulatfényekkel, falfülkékkel megszórt, az éjjeliszekrény funkcióját is betöltő látványelem. Az ágy melletti gipszkarton polcrendszerben végül a család teljes könyvtárát elnyeli, a falszínűre, illetve zöldre festett korpuszoknak hála azonban egyáltalán nem tűnik zsúfoltnak a tér. Ráadásul még a kért dolgozó is befért a túloldalra, a falba süllyedő, fával bélelt polc a cd-knek nyújt méltó tárhelyet. S végül, hogy a közlekedőfolyosó se maradjon látványosság nélkül, annak szemközti falát is beépítették falfülkékkel, süllyesztett fapolccal, így a vidám fények és a varázslatos zöld élénkségéből a lakás egyetlen pontja sem maradt ki – a háziak teljes megelégedésére.





lakberendezes-ude-zolddel-frissitve.php

 

Üde zölddel frissítve - Szépházak 2011. június: - Publikáció 2. Üde zölddel frissítve - Szépházak 2011. június: - Publikáció 3.

Üde zölddel frissítve - Szépházak 2011. június: - Publikáció 4. Üde zölddel frissítve - Szépházak 2011. június: - Publikáció 5.

TOVÁBBI PUBLIKÁCIÓIM:


Pannonhegyi Katalin, lakberendező | H-2000 Szentendre, Hangya u. 11. | tel.: +36 (30) 202-1314