Pannonhegyi Katalin vagyok, lakberendezőként dolgozom lassan két évtizede. Szakújságíróként kerültem közel a tervezéshez, így először ezen keresztül nyílt alkalmam megismerni a lakberendezés minden csínját-bínját.

Szakmai érdeklődésemet lakberendezőként tovább mélyítettem, s szerencsémre számtalan különböző stílusban megmutathattam már eddig is, hogy szerethető, használható, harmonikus otthon vagy munkahely bármilyen hangulatú, szín- vagy formavilágú berendezési tárgyakkal, elemekkel kialakítható.

Ami fontos, az a tárgyak és színek közötti összhang, a praktikus szempontok szem előtt tartása, az egyediség megteremtése és az egységes stílus létrehozása. Az enteriőröknek magukon kell viselniük a tulajdonosuk személyiségének jegyeit, a kiválasztott stílus jellegzetességeit, alkalmazkodniuk kell az épülethez és minden tekintetben meg kell felelniük a használók igényeinek. Csakis így válhatnak jól működő terekké, amelyekben mindenki jól érzi magát…

 Munkáimat így  a sokféleség és a változatosság jellemzi. Nem egy adott stílus vagy formavilág tervezője vagyok, egyforma lelkesedéssel vetem bele magamat a feladatokba, számomra minden stílus és tér egyaránt izgalmas kaland, amiből igyekszem  kihozni a maximumot.

Lakberendezés Neked

Ez a sokszínűség és nyitottság talán részben szakmai előéletemnek köszönhető.  Angol-magyar szakos bölcsészként végeztem, de már másodéves hallgató koomban publikálni kezdtem. Szakújságírói pályafutásom  huszonhárom évvel ezelőtt kezdődött, azóta számos neves lakberendezési magazin munkatársa voltam. A hosszú évek alatt összegyűjtött tapasztalatok, élmények, információk ösztönöztek arra, hogy a lakberendezésről ne csak írjak, de magam is aktívan részt vegyek benne. Mindig is késztetést éreztem a kreativitásra és a szép enteriőrök megalkotására. Szakmai tudásomat, tapasztalatomat a háromgyerekes anyukaként szerzett gyakorlatiasságommal ötvözve a lakberendezés gyakorlatában is szerettem volna kamatoztatni. Immár csaknem húsz éve folyamatosan dolgozom a pályán. Sokféle megbízás, különféle kihívások tették próbára tudásomat. Családi házak, kislakások, nyaralók, irodaházak, irodák, klubok belső terei viselik magukon kézjegyemet.

Hitvallásom szerint a lakberendezés nem az önkifejezés színtere, sokkal inkább az alkalmazott művészeté. A jó tervezőnek alá kell vetnie egyéniségét, szakmai tudását a megrendelők személyiségének, magának a térnek, az épület szellemének és persze a funkciónak. Ha a végeredmény egy jól használható, harmonikus és szerethető tér, és közben a lakberendező „keze nyoma” is felismerhető benne, akkor jól végezte a dolgát. Bármilyen sokszínű is munkáim összessége, amelyet referenciaként felmutathatok, mégis azt hiszem, mindegyiken felismerhető vagyok. Nem kirakatlakásokat tervezek, hanem olyan igazi otthonokat, amelyek hús-vér emberek számára készülnek. Jól felismerhető stílusú terek ezek, mégsem rendelek mindent alá nekik, szívesen keverem a tárgyakat ha kell, klasszikust a modernnel, rusztikust az egzotikussal, minimált az antikkal. Követem a divatot, ám az aktuális trendek másolása helyett fontosabb számomra, hogy az enteriőr ne legyen unalmas vagy személytelen. 

Szolgáltatásaim lakberendezőként

·  segítek a tökéletes alaprajzi elrendezés megtervezésében. A már meglévő tér esetleges újragondolásában, ha a szükség úgy hozza a helyiségek funkcióinak megváltoztatásával, belső falak bontásával, új válaszfalak építésével, belső nyílászárók áthelyezésével. Újonnan épülő lakás, családi ház esetében még a munkálatok elkezdése előtt módunk nyílhat átalakítani a tereket felesleges plusz költségek nélkül, megteremtve a lehetőséget a gépészet ideális kialakításához.

·  variációkat ajánlok egy-egy lakás, iroda vagy üzlethelyiség lehetséges kialakítására, a bútorok elhelyezésére, amelyekből a tulajdonosokkal közösen kialakíthatjuk az ideális berendezést.

·  a már elfogadott berendezési alaprajzhoz világítási terveket, burkolat kiosztási javaslatokat készítek, álmennyezeti megoldásokat, gipszből épített látványelemeket, bútorokat tervezek igény és a tér adta lehetőségek szerint.

·  kipróbált kivitelezőket ajánlok, segítek összehangolni a különböző munkafázisokat és a szakembereket.

·  törekszem megtalálni azt a stílus, szín és formavilágot, amely a legközelebb áll Önhöz, és ennek megfelelően megkeresem a látványban, minőségben és árban legideálisabb bútorokat, textileket, burkolatokat, lámpákat, kiegészítőket és színeket. Önnek nem kell utánajárni semminek, katalógusokat, konkrét javaslatokat hozok, így elegendő célirányosan csupán egy-egy üzletet felkeresni. Lakberendezőként igyekszem engedményeket, ideális vásárlási feltételeket szerezni ügyfeleimnek.

·  beillesztem az új enteriőrbe az előző otthonából, munkahelyéről stb. magával hozott régebbi bútorait, berendezési tárgyait.

·  beépített vagy egyedi méretű bútorokat tervezek, megkomponálom az ideális konyhaberendezést, gardróbot, fürdőszobabútorokat, kiegészítő bútorokat igény szerint, asztalos ajánlatokat kérek.

·  a közösen kiválasztott burkolatokból burkolási tervet készítek, segítek a szükséges mennyiség kiszámolásában, megrendelésében.

·  művezetést is végzek, azaz végigkísérem a munkálatokat, tartom a kapcsolatot a kivitelezőkkel, és felügyelem, hogy minden a tervek szerint készüljön el.

·  egyfajta bába leszek új otthona, munkahelye vagy vállalkozása megszületésekor, közös munkával jöhet csak létre a tökéletes eredmény, de igyekszem maximálisan megkönnyíteni és “fájdalommentessé”, idegesség nélkülivé tenni a “vajúdást”

Működési területek

Magánlakások, családi házak, irodaházak, lakótelepi lakások, nyaralók, nyaraló apartmanok, éttermek, üzlethelyiségek, kiállítási standok,klubhelyiségek